Noen langrennstips for nybegynnere

Det sies at nordmenn er født med ski på beina, men det er ikke hele sannheten. Undersøkelser viser at nordmenns skiaktivitet er nedadgående, fra 2011 til 2020 ble andelen som hadde gått på en lang skitur i løpet av vinteren redusert fra 29 prosent til 21 prosent. Det betyr at det uten tvil finnes en mengde nybegynnere der ute.

Før du tar på deg skiene

Til å begynne med er det viktig å huske på at det skal være morsomt å gå på ski. Det er ikke spesielt lurt å begynn med langrenn fordi det forventes av deg, eller fordi det høres ut som en effektiv treningsform. Da er det bedre å glede seg over andre aktiviteter utendørs og innendørs, for eksempel å gå en tur, eller bruke en Mobilebet Bonuskode når det er kaldt ute?

Riktig utstyr og riktig teknikk er viktig når du går på ski. Det er noe du bør ha i bakhodet lenge før du gir deg ut på din første skitur, ellers kan det bli en kjedelig opplevelse som kanskje fjerner all gleden rundt langrenn før du har kommet godt i gang. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å kjøpe de dyreste skiene, men for nybegynnere kan det være en fordel med smørefrie felleski. Da vil du få godt feste i oppoverbakkene, og god glid i nedoverbakkene – uten å måtte tenke på smøring og forberedelser.

For noen vil det være mulig å lære seg grunnleggende skiteknikk på egen hånd, men organiserte skikurs er et godt alternativ. Noen nordmenn synes kanskje det er litt flaut å melde seg på et skikurs, i hvert fall i voksen alder, men god teknikk kan gjøre skiturene mye morsommere.

Noen tips for en koseligere skiopplevelse

Det er ikke alltid enkelt å være nybegynner i skisporet, og hvert år dukker det opp nyhetssaker om overivrige ski-fantaster som kjefter på de litt mindre flinke turgåerne i Oslomarka. Det er selvfølgelig unntak, de aller fleste skigåere er flinke til å ta vare på hverandre i løypene, men det kan uansett gi lavere skuldre å unngå de aller mest populære løypene. Da er du sikker på at du kan ta det med ro både oppover og nedover.

Som nybegynner er det smart å ha ekstra fokus på teknikken, og prøve å være bevisst på hvordan du beveger deg. Etter kort tid vil den grunnleggende teknikken automatiseres, men det er mye enklere å lære riktig teknikk fra starten av – istedenfor å prøve å endre på innlærte mønstre senere.

Vend i tide – det er ingen skam å snu

Setningen over er kanskje den aller mest kjente av fjellvettreglene, og den gjelder uten tvil også for nybegynnere på langrenn. Pass på å sette deg realistiske mål for skiturene dine, og tilpass de etter egen evne og form. Som nybegynner er det ekstra viktig å huske på å ikke utsette seg for ukjent terreng eller vanskelige forhold.

Du stiller godt forberedt til hyggelige skiopplevelser når du har både godt utstyr, grunnleggende trening og et realistisk forhold til egne evner. God tur!