De hardeste løypene for lange turer

Den som er glad i langrenn, burde også benytte seg av denne evnen, til å nyte av noen av Norges vakreste skiløyper. Om man beveger seg over lengre avstander så bør man være i toppform, men det er også viktig at man har utstyret i orden. I noen av landets beste lange turløyper kan det nemlig gå på helsa løs om man møter opp uforberedt.

På langrenns-tur i Finnmark

I Finnmark så er det lang mellom folk, så man burde sjekke to ganger om man har klart å pakke alt som er nødvendig. Turen fra Tana til Varanger er et ski-eventyr av den mer ekstreme sorten. Man er nær kysten i store parti av ruta, så man må være forberedt på at været kan snu på ett blunk. Derfor anbefales det også at man ikke legger ut på turen midt på vinteren, hvor polarnatten gjør ting til en enda større utfordring. Det er bedre å legge ut når våren er begynt. Da strekker også solen seg over horisonten, slik at man kan sette pris på de fantastiske omgivelsene, med de slake fjellene og det brede dalføret, samt utsikten over Varangerfjorden.

I hovedsak så går turen langs Varangerfjorden, hvor landskapet er lett kupert, med lange åpne flater. Vegetasjonen er lav, og dvergbjørk og lyng er det som vokser her. Noen deler er ruten er omgitt av lav bjørkeskog, men i hovedsak er det bart landskap.

Den som vil være på den sikre siden følger den skiruta som går parallelt med E-75, nedover fra Tana og ut mot Varanger. De beste skiløperne vil kunne klare av turen i løpet av en lang dag, men de som ikke vil slite seg ut fullstendig kan ta det roligere. I jevn god fart har man klart turen i løpet av tre dager. Om man har mer tid på seg enn en langhelg er det også mulig å forlenge turen, ved å legge sluttpunktet for ruta i Vadsø.