De mest spennende konkurransene på ski i verden

For nordmenn er ulike former for skisport noe som vi gjerne både følger på både på TV og radio, men også gjerne utøver på egen hånd. Det er til og med mulig å spille på online sportsbetting med ulike former for konkurranser på ski som tema. Hvilke spesifikke konkurranser som du synes er spennende vil selvfølgelig være individuelt, men det finnes noen klassikere.

Verdenscupen i langrenn

En klassiker blant konkurranser i langrenn er selvfølgelig verdenscupen i langrenn, eller FIS Cross-Country World Cup. Dette er en av de aller gjeveste seriene innenfor skiidrett. Selvfølgelig har Norge hatt store fremganger i verdenscupen, bare et eksempel er at Johannes Høsflot Klæbo har vunnet verdenscupen for herrer i 2018 og 2019, før det vant Martin Johnsrud Sundby to år på rad. Også for kvinner har Norges dominanse vært total i nyere tid med Ingvild Flugstad Østberg som vinner i 2019, Heidi Weng to år på rad før det og Marit Bjørgen med førsteplass både i 2015 og i tillegg mange år før det igjen i 2005 og 2006. Heldigvis er noen andre land representert med Justyna Kowalczyk og Dario Cologna som har kjempet mot den norske overmakten og vunnet verdenscupen noen ganger i nyere tid.

Tour de Ski

I nyere tid har Tour de Ski seilet opp som en serie med konkurranser som får mye oppmerksomhet. Denne korte serien med renn er en del av verdenscupen, men mange utøvere fokuserer på Tour de Ski isolert. Konkurransen er bygget opp med inspirasjon fra hoppuke og som navnet hinter til også Tour de France, om enn ikke i nærheten av å være en like lang serie av konkurranser. Tour de Ski finner alltid sted rundt nyttår og den avsluttende konkurransen finner alltid sted i Val di Fiemme. Sesongen 2019 har Johannes Høsflot Klæbo dominert langrenn og han vant Tour de Ski for herrer. Før dette var det heldigvis Dario Cologna og Sergej Ustjugov som vant hvert sitt år etter nordmennene Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug. For kvinner er den norske dominansen total, siden 2014 er det norske kvinner som har stått på toppen av pallen med Ingvild Flugstad Østberg i 2019. Vi må tilbake til 2013 for å finne Justyna Kowalczyk, men hun vant faktisk tour de Ski fire år på rad.

Visma Ski Classics

Kanskje du ikke har hørt om Visma Ski Classics, men du har helt garantert hørt om de ulike renn som utgjør denne serien. Visma Ski Classics er uavhengig av verdenscupen og på mange måter en konkurrent til den samme. Det er dog noen forskjeller med mer fokus på kommersielle lag og lengre distanser i Visma Ski Classics. De aller meste kjente rennene i Visma Ski Classics er Marcialonga, Vasaloppet og selvfølgelig det norske Birkebeinerrennet. Disse tre rennene er kjent for de aller fleste og de renn som får mest oppmerksomhet. Samtidig finnes det flere andre litt mindre kjente renn som for eksempel Kaiser Maximilian Lauf i Østerrike og Reistadløpet i Norge som det uten tvil er morsomt å se nærmere på.