Skifestival på Geilo

Skifestivalen Skarverennet trekker hvert år tusener til Geilo

En av de store skifestivalene for langrennsski, finner vært år sted på Geilo. NSB setter opp spesialtog for anledningen, noe som er å anbefale. De mange tusener som deltar, gjør det nemlig til en utfordring å finne parkering for bilen, om man ikke har leid en hytte i nærheten, og beveger seg til selve rennet på ski. Det går tog til Finse, både fra Bergen og fra Oslo, og når man kommer frem kryr det allerede av folk i den lille fjellbygda.

Selve skarverennet er i dag delt opp i flere klasser, mest av alt på grunn av den store populariteten. Først starter gruppen med profesjonelle skiløpere og amatør-hardhauser. Strekningen fra Finse til Geilo er på hele 37 kilometer, og med det kan man nesten regne skarverennet som en maraton. Den lille fordelen er at løypa er ganske slak og at man hovedsaklig vil oppleve nedoverbakker.

Hovedgruppen av deltagere er ikke konkurrenter i ordets rette forstand. De er glade amatører som er med for å mosjonere, og for å nyte turen og utsikten. Det finnes også trøst for de som ikke tror at de kommer til å bli blide av en 37 kilometer lang tur. Den kortere ruta starter nede på Haugastøl, som ligger innenfor rutenettet rundt Geilo, og byr på en flott utsikt over naturvernområdet Hallingskaret så vel som over Hardangervidda.

Hva har Geilo å by på

Geilo er ett av de mer tradisjonelle norske skistedene, med tradisjoner som strekker seg tilbake til den tiden da Bergensbanen ble bygget, og de første vintersportsturistene kunne komme seg opp på Hardangervidda. Geilo byr på restauranter, utesteder med live musikk, og en del butikker for shopping av det nødvendigste. Den som har familiemedlemmer som ikke setter pris på det barske utmarkslivet kan slippe dem løs i Geilo sentrum, som tilbyr underholdning for en hver smak.